Αποστολή και Δραστηριότητες

Το Ερευνητικό Εργαστήριο «Λογιστική, Οικονομική και Χρηματοοικονομική Έρευνα – Λ.Ο.ΧΡΗ.Ε.» (Accounting, Economics and Financial Research – AC.E.FI.R.) έχει ως αποστολή την διερεύνηση, ανάλυση και ανάδειξη σύγχρονων τάσεων και προκλήσεων σε θέματα που άπτονται των γνωστικών αντικειμένων των μελών του.

Οι στόχοι του ερευνητικού εργαστηρίου περιλαμβάνουν:

  1. Την κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος και άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε θέματα που εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου, όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 1 της παρούσης και αποτελούν μέρος του προγράμματος σπουδών του οικείου Τμήματος.
  2. Την υποστήριξη διδακτορικής και μεταδιδακτορικής έρευνας σε θέματα συναφή με τα διδακτικά και ερευνητικά αντικείμενα του Εργαστηρίου.
  3. Την προαγωγή των διδακτικών και ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ καθηγητών και ερευνητών με συγγενή ή συμπληρωματικά επιστημονικά πεδία εξειδίκευσης εντός του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
  4. Τη συνεργασία κάθε μορφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και με Ερευνητικά Κέντρα και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής, εφόσον οι στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του Εργαστηρίου σε πνεύμα αμοιβαιότητας και συλλογικής εργασίας.
  5. Τη συνεργασία με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, με επιστημονικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, με διεθνείς οργανισμούς ή οργανώσεις καθώς και με παραγωγικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα στα συναφή επιστημονικά πεδία, ώστε να συμβάλλουν στην από κοινού διερεύνηση λύσεων και προτάσεων για την αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων.
  6. Την παροχή γνωμοδοτήσεων ως εμπειρογνώμονες σε θέματα που άπτονται των γνωστικών αντικειμένων του Εργαστηρίου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  7. Την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες και οργανισμούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο π.δ. 159/1984 (ΦΕΚ 53/τ.Α΄/27.4.1984): προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια σε ιδιώτες και κάθε νομικής μορφής οργανισμούς.
  8. Την προσέλκυση χρηματοδοτούμενης έρευνας από εθνικούς και διεθνείς πόρους σε επιστημονικούς τομείς δραστηριότητας του Εργαστηρίου ή επιμέρους πεδία εξειδίκευσης των μελών του.
  9. Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένου κύρους επιστημόνων.
  10. Την ενεργή προώθηση συνεργασιών μεταξύ του εργαστηρίου και επαγγελματικών φορέων για την ομαλή μετάβαση και προετοιμασία των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, την συμβολή στην επικαιροποίηση του προγράμματος σπουδών σε αντιστοιχία με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, την ανάπτυξη και ανανέωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των στελεχών επιχειρήσεων (reskilling & upskilling).
  11. Την ανάπτυξη, εφαρμογή και προώθηση των σύγχρονων επιστημονικών και διεπιστημονικών τάσεων και μεθόδων στην προπτυχιακή εκπαίδευση, την μεταπτυχιακή εκπαίδευση, την Εκπαίδευση Ενηλίκων και τη Δια Βίου Μάθηση.
  12. Την παραγωγή ερευνητικού υλικού με βάση την μετα−παρακολούθηση (follow−up) των αποφοίτων του Τμήματος Δ.Ε. για την συστηματική ιχνηλάτηση και καταγραφή της εκπαιδευτικής/ επιστημονικής και επαγγελματικής τους πορείας μέσω της συστηματικής μεταπαρακολούθησης των ροών, τάσεων κι επιλογών του φοιτητικού δυναμικού του Τμήματος. Όλα τα δεδομένα θα είναι πλήρως εμπιστευτικά στο πλαίσιο της επιστημονικής δεοντολογίας.
  13. Την δημοσίευση σε Working Papers των επιστημονικών-ερευνητικών εργασιών του Εργαστηρίου τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική Γλώσσα.
  14. Τον σχεδιασμό, την οργάνωση, την αξιολόγηση κι εφαρμογή προγραμμάτων και την εν γένει παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης, την αξιοποίηση πρότυπων μορφών e−Learning στην οργάνωση και λειτουργία προγραμμάτων ηλεκτρονικής μάθησης, και τη συνεισφορά στην μετεκπαίδευση, κατάρτιση και παιδαγωγική επιμόρφωση των διδασκόντων της Λογιστικής Επιστήμης μέσω συνεργειών με άλλους επιστημονικούς φορείς.
  15. Την προσομοίωση λειτουργίας και λήψης αποφάσεων οικονομικού περιεχομένου μέσω εκπαιδευτικών μεθόδων και ειδικού εκπαιδευτικού λογισμικού.
  16. Την προώθηση της συνεργασίας και συμμετοχής των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, σε ερευνητικές εργασίες, ημερίδες, συνέδρια, εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.